SYTIPS

Hva betyr det å sy etter mønster? 

Alle plagg består av ulike deler som er sydd sammen. Et mønster er en mal med alle bitene du trenger for å lage et plagg. Alt du må gjøre er å legge malene oppå stoffet og klippe ut riktig antall. Så syr du delene sammen slik det står i oppskriften - og vips! Et nytt plagg. Det føles litt som magi. Dette er en perfekt måte å starte å sy på.

Oppskriften og filmene våre er med deg som en følgesvenn helt til du kan kle på deg ditt selvsydde plagg, proppfull av mestringsfølelse. Mestringsfølelse gir mersmak! Og mersmak er bra når mønsteret kan brukes igjen og igjen, og du kan gjøre endringer og lage nye varianter. Sjekk ut @jointhefaebrik på instagram for masse inspirasjon filmer om hvordan mønsteret kan hackes og bli til mange ulike plagg.

 

Hvordan bruker jeg PDF-mønsteret?

Når du kjøper et mønster får du en mail med en PDF-fil som du printer ut. Sjekk at printerinnstillingene ikke skalerer mønsteret ned, men printer i 100% størrelse. Mål kontrollfirkanten, og hvis denne stemmer har du printet riktig. Teip sammen arkene slik oversiktsbildet viser. Arkene kommer ut av printeren i riktig rekkefølge, så hvis du legger det første arket horisontalt og det neste ved siden av, vil du se at det stemmer.

 

Hva slags utstyr trenger jeg?

Du trenger ikke så avansert utstyr for å sy mønstrene våre. Du trenger en symaskin som kan sy rett frem og sikk-sakk. Saks, målebånd, knappenåler, tråd og strykejern er også nødvendig. Hvis mønsteret krever ekstraustyr, står det i oppskriften.

 

Hva gjør jeg hvis jeg har en størrelse i overkroppen og en annen i underkroppen?

For omslagskjolemønsteret er det viktigste at målene på overkroppen stemmer. Mål deg selv og sammenlign med målene i målskjemaet, så finner du størrelsen som blir riktigst for deg. Hvis plagget blir litt for stort, kan du prøve å klippe delene uten sømrom neste gang.

 

Hva slags stoff burde jeg bruke? 

Plaggene våre kan sys i de fleste stoffer. Er du helt nybegynner bør du gå for et litt stabilt stoff, for eksempel bomullstoff uten stretch. Det er lettere å håndtere enn tynne, glatte stoffer. Det er viktig at du syr i et stoff du liker og som er behagelig å ha på. Vi anbefaler selvfølgelig gjenbruksstoffer :-)

Norwegian