Bærekraft

Mål og visjoner

Fæbriks visjon er å gjøre bærekraft uimotståelig. Det skal være enkelt, gøy og lønnsomt å gjøre gode valg for kloden. Derfor skal vi være en ledende bedrift innen bærekraft og teknologi, for å inspirere til og tilby nettopp de grønne løsningene.

Sammen skal vi skape mange grønne arbeidsplasser!

Hvordan gjør vi det?

Spre syglede
Vi ser at sy-håndtverket har hoppet over en generasjon. Det ønsker vi å gjøre noe med! Hånd i hånd med teknologi, vil vi løfte det gamle og verdifulle håndverket inn i fremtiden. Det gjør vi ved å lage digitale symønstre og morsomme steg for steg videoer som skal gjøre det enklere for flere å lære seg å sy.

Nevrolog Jeanette Koht, som er spesialist i hjernesykdommer har i ulike medier trukket fram hvordan det å sy både er mosjon og restitusjon for hjernen.Om du lager noe fra bunnen av må hjernen nemlig gjennom flere treningsfaser med planlegging, oppgaveløsing, retting av feil - og til sist dopamin-lykkerusen når ferdig resultat foreligger. Det er en annen type lykkerus enn det hjernen får når vi skroller på skjermen eller får likes i sosiale medier fordi det gir en følelse av å ha mestret en type oppgave, som er vanskelig nok til at man blir oppslukt mens man holder på. Kilde: Avisa Telen. 

Produkter og samarbeidspartnere

Når du kommer til Fæbrik skal du være trygg på at produktene du handler er gått igjennom Fæbrik sin krav til leverandører liste. Her ber Fæbrik om å få innsyn i følgende: 

Name of Company/factory
Establishment year
Location of factory
How many employees
How Women vs Men
Average age
Salary level
Working hours
Company employee benefits
Sustainable actions
Dead stock policy
Sertifications
Animal wellfare program
Code of conduct
Recycling prosess

Selskapet har et sterkt fokus på å tilby kvalitetsprodukter som er produsert på en bærekraftig måte. Fæbrik samarbeider med produsenter som deler deres verdier og som er opptatt av å redusere sitt miljøavtrykk. Dette sikrer at produktene som tilbys av Fæbrik er av høy kvalitet og samtidig miljøvennlige.

Fæb Info 

I tillegg til å tilby mønstre og tekstiler, er Fæbrik også opptatt av å dele kunnskap med forbrukerne. Selskapet tilbyr derfor digitale kurs i sying og reparasjon/redesign av klær, for å hjelpe forbrukerne med å utvikle sine ferdigheter og å bli mer selvforsynte når det gjelder klær.

Costume Awards 2022  Årets grønne initiativ

"Fæbrik går foran og viser hvordan gamle plagg kan forvandles til nye på en inspirerende og kul måte. De har klart noe ingen trodde var mulig - nemlig å starte en landsomfattende syom-bevegelse. Engasjement, kreativitet og høyt humør kjennetegner denne bevegelsen hvor mote møter bærekraft på imponerende vis. Vi heier og håper denne prisen vil gi de enda mer driv til å fortsette sitt viktige oppdrag. Gratulerer som vinner av Årets grønne initiativ, Fæbrik!”.

Nordisk Råds Miljøpris 2023 nominasjon

Fæbrik har på kort tid blitt en innflytelsesrik plattform med over 100 000 følgere i sosiale medier, egen podkast og nettside hvor de selger overskuddstekstiler, mønstre og nettkurs for at folk selv skal kunne lære seg å sy egne klær. På sosiale medier deler de videoer med enkle trinn og eksempler på hvordan mønstre kan gjøres om til å passe ulike kroppsfasonger og lages i ulike tekstiler for å gi et unikt uttrykk.  

Det revolusjonerende med Fæbrik er at de fremmer atferdsendring gjennom å få sine følgere til å føle seg bra ved å bli del av en større bevegelse som reduserer sitt kleskonsum, kjøper brukt og syr egne klær. De kombinerer nordisk håndverk og søm med digitale verktøy for å skalere sitt engasjement.  

Deres engasjement har kick-startet en revolusjon med følgere i Norge og i flere nordiske land ved å gjøre det gøy å gjenbruke tekstiler. De gir også råd til politikere om reguleringer i tilknytning til tekstilbruk og avfallshåndtering, og de har lyktes med å skape en bærekraftig forretningsmodell ved å skalere digitalt.